середа, 18 травня 2022 р.

 18 травня Україна відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановує пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу.



У цей день  18 травня 1944 року о 3-й годині ранку радянською владою була розпочата депортація кримських татар. Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Згідно з даними Українського інституту національної пам’яті, протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар. 

Десятиліття кримськотатарський народ вів сміливу і наполегливу боротьбу з радянським режимом за повернення на рідну землю. 

Через 70 років, з початком тимчасової окупації Кримського півострова російською федерацією, історія повторилася знов. Тисячі наших співвітчизників – кримських татар і етнічних українців через загрозу їхньому життю змушені були покинути рідні домівки. Всі ці роки російська окупаційна влада проводить репресивну політику залякування, психологічного тиску, ув’язнення, безслідного зникнення кримських татар. 

Український народ солідарний з кримськими татарами, які десятиліттями ведуть сміливу і наполегливу боротьбу з загарбницькими ідеями Росії. Ми знаємо, що перемога буде за Україною, а кримськотатарський народ зможе жити на своїй рідній землі.


За матеріалами Заліщицької міської ради

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вітаємо в Заліщицькій державній гімназії

 Шановні батьки, дорогі учні 1-А класу! Вітаємо в Заліщицькій державній гімназії! Нехай навчання тут буде легким, цікавим, успішним і незабу...